Online bedrijf starten? Volg dit handige stappenplan!

online bedrijf starten

Je eigen online bedrijf starten is een droom van veel mensen. Het is ook een uitdaging, maar als het je uiteindelijk lukt, is dat wel iets waar je trots op mag zijn. Naast ondernemend moet je zeker ook een volhouder zijn. Het is namelijk hard werken en je krijgt het niet voor niets. Veel bedrijfjes stranden dan ook al in kort na de opstartfase. De echte doorzetters weten er echter vaak een succes van te maken. Heb jij ook plannen om je online bedrijf te starten? Dit stappenplan helpt je op weg. 

Inrichten werkruimte

Als je je eigen online bedrijf wil opstarten, heb je naast een grote dosis doorzettingsvermogen en werklust ook een goede werkplek nodig. Dit begint natuurlijk met een degelijk bureau en een goede bureaustoel. Als je een bureau gaat uitkiezen, neem dan meteen een bureau dat in hoogte verstelbaar is. Zorg dat je een ruimte hebt waar je ongestoord en geconcentreerd kunt werken.

Aan de slag

Als je het bureau op zijn plek hebt staan, kan je aan de slag. Dit begint met het opschrijven van jouw idee, waarbij ook vragen aan de orde zoals wie je concurrenten zijn, wat jouw onderscheidend vermogen is en welke prijzen je wilt gaan vragen. Deel je verhaal en vraag mensen om hun mening. Het is slim om een niche te kiezen die goed bij jou past en waar je veel vanaf weet. Zo zal je het langer volhouden.

In de stap daarna ga je jouw plan omzetten naar een business plan. Dit lijkt heel moeilijk, maar online zijn allerlei voorbeelden te vinden. Het is ook handig om je vast in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Kies als rechtsvorm een eenmanszaak als je alleen begint. Ga je met meerdere mensen samenwerken, dan kiest men vaak voor een vennootschap onder firma (v.o.f.). Vanaf het moment dat je bent ingeschreven moet je wel ieder kwartaal je omzetbelasting aangifte indienen.

Als online ondernemer kan je natuurlijk niet zonder website. Potentiële klanten moeten je uiteraard kunnen vinden. Je kunt dit zelf doen met een pakket zoals bijvoorbeeld WordPress. Je kan er ook een laten maken. Dit is heel verstandig, zeker als je er minder ervaring mee hebt. Als je een website hebt, moet die ook gevonden worden op het internet. Je moet dus aan de zichtbaarheid gaan werken. SEO speelt hier een belangrijke rol in maar maak ook een profiel aan in Google Mijn Bedrijf.

Ben je eenmaal zover dat je kunt starten, dan moet je gaan communiceren, communiceren en nog eens communiceren.  Op sociale media, e-mail campagnes maar vertel het ook aan vrienden en familie op verjaardagen of andere gelegenheden. Klanten komen niet vanzelf, meld je aan bij een ondernemersvereniging in jouw regio. 

Tot slot, weet dat als je achter je bureau begint met het schrijven van je plan dat je niet in één keer succesvol zal zijn. Het is dus een kwestie van volhouden en hard blijven werken, dan is de kans op succes het grootst.